• Aby aj tí najmenší vedeli poskytnúť prvú pomoc

          • Dňa 16. 6. k nám zavítali členovia občianskeho združenia Oravská pomoc pod vedením nášho rodáka Mareka Kurtulíka. Svoj čas nezištne venovali žiakom v jednotlivých ročníkoch a strávili s nimi celé doobedie, bez nároku na odmenu. Predviedli im inštruktáž a nácvik prvej pomoci pri jednotlivých modelových situáciách. Zaujímavým a pútavým spôsobom žiakom vysvetlili ako sa zachovať v krízových situáciách, ako poskytnúť základné úkony na záchranu života. Žiaci si prakticky vyskúšali prvú pomoc pri ošetrení rán a krvácaní,  pri zástave srdca a dýchania a dusení sa dieťaťa a dospelej osoby. Veľmi si vážime prácu týchto mladých ľudí, ktorí k vzdelávaniu prvej pomoci pristupujú zodpovedne, nadšene, ale hlavne s láskou. Každú chvíľu niekto potrebuje prvú pomoc a neraz sú rozhodujúce prvé minúty. Práca týchto nadšencov má obrovský zmysel. Vďaka nim aj tí najmenší nebudú bezradní v kritických situáciách a dokážu nadobudnuté vedomosti a praktické zručnosti správne využiť, pomôcť a zachrániť tak ľudský život. Táto milá akcia prvej pomoci bola úspešná, žiakov zaujala. Veľmi pekne ďakujeme a združeniu želáme aj do budúcna veľa síl, elánu a radosti z práce.

          • Nie je učenie ako učenie

          • Vyučovanie, to nie je len sedenie v laviciach, počúvanie výkladu učiteľa, či plnenie cieľov, čo všetko má žiak ovládať a vedieť. V našej škole sa snažíme, aby sa učenie stalo zážitkom plným zábavy, akcie a radosti. Dávame deťom priestor, aby sa prejavili vo všetkých smeroch, aby sa nebáli a vyučovanie si užívali. Svetový deň vyučovania vonku (Outdoor Classroom Day ) pripadá na dátum 20. máj. Pre zlé počasie sme si ho pripomenuli v iné dni, ktoré trávime na čerstvom vzduchu. Snažíme sa takto využiť každý pekný deň. Naša rozprávková záhrada, ihriská, altánok, príroda v školskom areáli i širšom okolí nám ponúkajú množstvo príležitostí stráviť deň učením sa inak ako v školskej lavici. Pobyt von je v súčasnej dobe nenahraditeľný, veľmi prospešný pre zdravý vývoj. Je stvorený na objavovanie prírody, vďaka čomu sa deti môžu na svet drobných zvierat či rastlín pozrieť zblízka a niečo sa tak aj naučiť. Pobyt von, to je slnko, každá rastlinka, živočích, čistý vzduch, pozitívna energia, iný pohľad na okúzľujúci svet okolo nás. Len vďaka pravidelnému pohybu v prírode sa deti naučia vnímať a vážiť si všetko, čo nám príroda dáva, a tak to aj chrániť a zveľaďovať ďalej. Príroda má regeneračný účinok na všetkých, pomáha znížiť úroveň stresu. A čo dôležité, čerstvý vzduch dodá energiu na celý deň.

          • Dajme veciam druhú šancu...

          • Naši žiaci nás opäť potešili. Ich predstavivosť a fantázia nepozná hranice. Výrobky z odpadových materiálov zaujali, inšpirovali a patril im zaslúžený obdiv. Pet flaše, vrchnáčiky, krabičky, kartóny, plechovky, či mnoho ďalších odpadových materiálov sa premenilo na dopravné ihrisko, hudobné nástroje, učebné pomôcky i hračky.

            Dajte aj vy veciam druhú šancu, popustite uzdu fantázii s Vašimi ratolesťami a Zem sa Vám za to odvďačí. Výstava výrobkov z odpadového materiálu bola súčasťou jednej z mnohým nápaditých environmentálnych aktivít Zelenej školy.

          • Úspešný Hviezdoslavov Kubín

          • Obľúbená recitačná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy prebehla v tomto školskom roku netradične, bez účasti talentovaných recitátorov. Podmienkou postupu do okresného kola bolo zaslanie videa ich recitácie v stanovenom termíne. Do okresného kola postúpili videonahrávky z viacerých škôl okresu, ktorých ukážky hodnotila porota v jednotlivých kategóriách. V okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo dňa 8. júna v CVČ – Maják v Námestove, boli zastúpené aj videorecitácie našich úspešných žiakov zo školského kola. Školu reprezentovali žiaci 3.A triedy - Emma Ferenčíková v prednese poézie a Sebastián Poláčik v prednese prózy. Jeho recitácia ukážky Najkrajšia rozprávka na svete od Ľubomíra Feldeka zaujala porotu. V I. kategórii – prednes prózy, získal krásne 2. miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy. Dúfame, že Sebastián bude svoj recitačný talent rozvíjať aj naďalej.

          • Vydarená exkurzia

          • Naša obec sa môže hrdiť aj tým, že sa tu nachádza letisko, kde je pristávacia dráha pre lietadlá, vrtuľníky a rogalá. Toto zaujímavé miesto láka turistov, zvedavcov, či milovníkov lietania zo širšieho okolia. Medzi nadšencami lietacích strojov sú aj naši žiaci, ktorí sa z exkurzie na letisko vždy veľmi tešia. Aktuálne preberaná téma na hodinách anglického jazyka – Lietacie stroje (Flying machines) zaujala aj tretiakov. Rozhodli sa položiť zaujímavé otázky pánovi Mikulášovi Košťálovi, miestnemu skúsenému pilotovi, ktorý letisko zároveň prevádzkuje. Naši zvedaví žiaci sa dozvedeli, koľko rokov je pilotom, akou rýchlosťou dokáže ísť rogalo, do akej výšky vyletí, koľko km prejde na jeden prelet, prečo má vrtuľník aj zadnú vrtuľu...Upozornil ich na prísne dodržiavanie pravidiel a bezpečnosti. Žiakov čakalo prekvapenie. Z Martina priletel na letisko moderný vrtuľník, ktorému cesta do Vavrečky trvala neuveriteľných 12 minút. Zaujímavosťou pre žiakov bolo, že práve v tom momente, keď počuli vrtuľník prilietať, chcel ujo Miki vzlietnuť na svojom rogale. No pravidlo znie: „ Pristávajúce zariadenie má prednosť pred vzlietajúcim“, a tak rogalo nemalo inú možnosť, len svoj motor vypnúť a dať prednosť pristátiu. Ďakujeme pánovi Košťálovi za priateľské prijatie, pútavé rozprávanie a podnetné odpovede na všetky zvedavé otázky. Exkurzia sa všetkým veľmi páčila. Lietacie stroje nesklamali a žiakov ešte viac očarili.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • +421 43 552 24 75
      • Vavrečka 204 029 01 Vavrečka Slovakia
      • Mgr. Dana Serdelová zsmsvavrecka@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 969 118
      • Mgr. Beáta Rentková ms@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 738 110
      • Ing. Iveta Gloneková ekonom@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 246 305
      • Bc. Janka Huráková jedalen@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 548 149
      • 37903098
      • 2021732625
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje