• Zažilli sme čarovnú Noc s Andersenom

          • V posledný marcový deň sa domček v našej zážitkovej záhrade opäť rozsvietil. Slávnostne sme zažali svetielka na počesť rozprávkového velikána H. Ch. Andersena, ktoré zároveň symbolizovali spoločné večerné čítanie celej školskej rodiny. Počas Noci s Andersenom strávili žiaci nezabudnuteľnú noc v škole plnú čítania, zábavy a súťaží. Dobrodružstvá z aktivít pri plnení rôznych úloh pri netradičnom pobyte v škole pomôžu žiakom nadobudnúť pozitívny vzťah k čítaniu. Každá trieda ukrývala iné tajomstvo známych slovenských autorov, ale aj ilustrátorov. Noc a „prespávačka“ v škole mala tiež svoje čaro a získala si srdiečka svojich žiackych priaznivcov. Veríme, že ostane v pamäti všetkých veľmi dlho. Nezabudnúť pomôžu aj fotky, ktoré vznikli pri originálnej fotostene. Žiaci si ich spolu so zážitkami odniesli domov. Čokoládové muffiny od pani kuchárok zdobené od výnimočných cukrárok – pani učiteliek, sa stali sladkou odmenou a bodkou za týmto krásnym a obľúbeným podujatím.

            Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie zamerané podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena
            (2. 4. 1805 – 4. 8. 1875). Od roku 1967 je 2. apríl vyhlásený za Medzinárodný deň detskej knihy. Podujatie po prvýkrát zorganizovali knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková
            v Uherskom Hradišti v roku 2000, kedy v ich knižnici prespalo 20 detí. Počas 20 rokov sa
            z pôvodne komorného podujatia stalo úspešné medzinárodné podujatie, do ktorého sa zapájajú knižnice nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku, Bulharsku, Grécku, Veľkej Británii, Nemecku, Dánsku, Novom Zélande, Malte, Španielsku, Portugalsku, Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku.

          • Kreatívny set Včielka Nelka

          • Ešte v novembri 2022 sme dostali milý balík, ktorý obsahoval kreatívno - edukatívny set včielka Nelka. Súčasťou bol aj edukatívny materiál na webe, v ktorom žiaci nájdu audio prednášku o včelách, kreatívne pracovné listy pre ZŠ i MŠ, vedomostnú hru. Vďaka tomuto setu, ktorý spríjemnil a obohatil edukáciu o živote včiel, sa žiaci môžu dotknúť medzistienky, pozrieť peľové obnôžky, uvidieť včelí plást plný medu a ochutnať ho. Veľmi sme sa potešili, že vďaka podpore Žilinského samoprávneho kraja a nadácie KNL sme boli vybraní do pilotného programu podpory interaktívneho a zeleného vzdelávania. Ďakujeme za túto príležitosť. Sme Zelenou školou a v našom úsilí, aby sme ňou ostali naďalej, aktívne pokračujeme. Zelená škola je inšpiráciou, motiváciou a prostriedkom, ktorý pomáha prirodzene prenášať teoretické vedomosti o zodpovednom prístupe k nášmu životnému prostrediu do každodenného života. Tie potom môžu byť reálnym príkladom nielen pre školskú komunitu, ale tiež pre širokú verejnosť. Rôzne ekologické aktivity vo vyučovaní i mimo školy, sú dôkazom, že sme nastúpili na správnu cestu zmeny, ktorá vedie k zdravšej, "zelenšej" a aktívnejšej škole i spoločnosti..

             

            Žiaci z Kolégia zelenej školy predstavili život včiel a včelárstvo formou náučného divadielka o včielke Nelke a jej včeľom živote svojim spolužiakom i kamarátom z materskej školy. Pri prezentácii o živote včiel, využili edukačnú pomôcku, kreatívno - edukatívny set včielka Nelka. Slovami včielky Nelky : „Sme veľká včelia rodina a kraľuje nám včelia kráľovná matka. Včielky robotnice majú veľa povinnosti: prvé 3dni života sú upratovačky, kŕmičky kŕmia kráľovnú a larvy, staviteľky plástov, spracovateľky, lietavky, pátračky a na konci života strážkyne.“ Osmičkový tanec, rojenie včiel, na čo slúži dymák, to všetko deti už poznajú. Prezentácia včelích produktov zmyslovým poznávaním a zároveň kreatívno - edukatívny set včielka Nelka, prostredníctvom ktorého mali všetci možnosť spoznať včielku všetkými zmyslami, bola sladkou medovou bodkou.

          • Prváci- malí divadelníci

          • V roku 1961 bol vyhlásený Svetový deň divadla a od roku 1962 sa každoročne oslavuje práve 27.marca. Je zdrojom zábavy, inšpirácie, informácií, poskytuje príležitosť vzdelávať sa a má schopnosť zjednotiť mnoho rôznych kultúr a národov.

            Pri príležitosti oslavy tohto dňa si žiaci 1.A triedy pripravili pre svojich kamarátov z materskej školy dve divadelné predstavenia – Koza rohatá a jež a Pampúšik. Každý „herec“ zahral svoju rolu veľmi presvedčivo a s veľkou dávkou odvahy. Odmenou za ich skvelé herecké výkony bol potlesk i pekná farebná ceruzka. V žiakoch sa ukrýva i takýto druh talentu, ktorý budeme naďalej rozvíjať.

          • Poskytovanie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023

          •  

            Od 1. mája 2023 môže byť poskytnutá dotácia na stravu na všetky deti navštevujúce posledný ročník materských škôl (predškoláci) a na všetkých žiakov základných škôl.

            Dotácia na stravu nemá vplyv na čerpanie daňového bonusu.

            Po novom bude môcť rodič dostávať daňový bonus a súčasne  aj dotáciu na stravu .

            Prihlásení stravníci:

            Žiaci, ktorí sú už prihlásení na stravovanie v šk. roku 2022/2023, podávajú iba písomnú Žiadosť o dotáciu.

            Neprihlásení stravníci:

            Žiaci, ktorí  nie sú prihlásení na stravovanie v šk. roku  a 2022/2023  a majú záujem, vypíšu Zápisný lístok aj Žiadosť o dotáciu (návratka)

            Žiaci, ktorí nie sú prihlásení na obedy a nemajú záujem, vyplnia len Žiadosť o dotáciu (návratka), kde zakrúžkujú slovo „nežiadam“.

            Požadované tlačivá dostali žiaci v školskej jedálni a prinesú ich vyplnené do 31.03.2023 triednej učiteľke.

              Spôsob úhrady príspevku na stravovanie v ŠJ Vavrečka

            • Pre prípad, že sa žiak nestihne odhlásiť a nezúčastní sa vyučovania (v prvý deň si obed odoberie do obedára a hradí plné stravné). 
            • Internet banking    (Platí sa za máj do 10.-teho mája, za jún do 10.-teho júna. )

            Číslo účtu ZŠ : 401 027 5006/5600  Školská jedáleň pri ZŠ s MŠ, Vavrečka 205

            IBAN: SK41 5600 0000 0040 1027 5006

            Variabilný symbol: Novým stravníkom ho pridelí vedúca ŠJ, treba sa u nej informovať.

            Špecifický symbol:  0000

            Konštantný symbol : 0308

            Správa pre adresáta: Meno a priezvisko  žiaka, trieda

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • +421 43 552 24 75
      • Vavrečka 204 029 01 Vavrečka Slovakia
      • Mgr. Dana Serdelová zsmsvavrecka@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 969 118
      • Mgr. Beáta Rentková ms@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 738 110
      • Ing. Iveta Gloneková ekonom@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 246 305
      • Bc. Janka Huráková jedalen@zsvavrecka.edu.sk + 421 911 548 149
      • 37903098
      • 2021732625
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje